fredag den 30. oktober 2009

Toussaint - AllehelgenI Frankrig er den 1. november altid en fridag. Allehelgen - Toussaint forkortet er den dag, hvor familien samles og drager på kirkegården for at hilse på forfædrene. Som regel ligger de i familiegraven med hver sin lille sten eller plade til minde. Jeg har bragt fotos her fra La Chapelle, men det er det samme overalt - en hob af kunstige blomster og stengrave. Meget forskelligt fra dansk skik.

Men denne dag, som er en katolsk helligdag gør man en undtagelse.
Så skal der smykkes med friske blomster - og der er kun én slags, der kan komme på tale - Chrysanthemum.
Den blomst er her i Frankrig associeret med død og begravelse, så den bruges ALDRIG som gavebuket eller som hos os ved døren om efteråret! Et såkaldt "faux pas"! Må ikke.

Det burde være dagen efter - altså Alle Sjælesdag, man gik på kirkegården, men eftersom den ikke er fridag, er det her i Frankrig blevet til Allehelgensdag/aften, man samles.
Jeg ville gerne have oplevet det. Der er gudstjenester/bøn på kirkegårdene, og mange mennesker forsamlet.
Der er allerede en anselig mængde blomster - krysantemer i alle farver på kirkegården. Det ser på en eller anden måde (sorry) lidt grotesk ud. Overlæsset. Ikke den rolige fred, man finder på en dansk kirkegård - De døes Have. Tak skal du ha', her er der balfaldera på søndag!


udsalg foran en kirkegård.

2 kommentarer:

  1. Så er det måske derfor jeg ikke bryder mig om Krysantemum.

    SvarSlet
  2. Det oplevede jeg også i Spanien, de brugte dog ikke kun Krysantemum. Jeg havde en arbejdskollega som var ved at blive tosset, over de penge der skulle bruges til blomster den dag, hans kone styrede det, og han var bare træt af det, og syntes det var overdrevent, for buketterne kunne ikke blive store og flotte nok.
    Knus
    Vibeke

    SvarSlet